söndag, augusti 31, 2008

Rendezvous with Rama, Arthur C. Clarke

Det här var ett av mina tidiga möten med SF, och riktigt klassisk, golden age SF dessutom! Clarke arbetar mycket med tankebyggen. I det här fallet är bygget "om man skulle göra en riktigt otroligt hållbar liten värld att resa runt i universum med, hur skulle den se ut och fungera på bästa sätt?". Och så ger han oss en detaljerad beskrivning. Det skulle kunna bli en ganska tråkig tillställning med fokus på muttrar och vacuum, men istället blir det ett spännande spekulativt fokus på möjliga lösningar för att upprätthålla ett livsuppehållande system. Och det handlar om människans jämförelsevis lågteknologiska möte med detta underverk.



Jag läste den här boken för första gången för kanske femton år sedan, och den är skriven i början av 70-talet. Trots detta känns den idag verkligen väldigt fräsch - Clarke har undvikit detaljer som kunnat datera berättelsen, och har sett bortom, ganska långt bortom, vad vi är kapabla till idag. Jag gillar Clarke som författare, för inte bara kan han skriva en spännande historia, han är verkligen också tekniskt kunnig på ett sådant vis att han faktiskt kan göra själva science-delen trovärdig.

Jag blev berörd och min värld skiftade sig lite för femton år sen, och jag blir det fortfarande.

torsdag, augusti 21, 2008

Hotel World, Ali Smith

Ali Smith är en sån där författare som jag har snubblat över på två håll: dels genom Canongates, dels rekommenderad genom en av mina favoritförfattare. Till slut kom jag mig för att läsa Girl meets boy, som jag älskade. Så jag beslöt mig för att läsa mer. Då beställde jag Hotel World. Berättelsen cirklar kring en händelse, som mer eller mindre aktivt berör flera människors liv. Vi får följa sex personer som under en kväll berättar sin berättelse, en berättelse som sträcker sig över månader och liv. Var och en av personerna får vi också se ur de andras ögon, och vi får följa deras upplevelser och funderingar kring liv, kärlek och död.



Den här boken är egentligen uppbyggd på ett sätt som jag älskar - uppbrutet, fragmentariskt, ur många vinklar - och den berättas på ett sådant sätt att man hela tiden får lägga pussel - lite ny information läggs hela tiden till lite annan ny information. Men ändå grep den mig inte. Första halvan av boken kämpade jag mig igenom, först därefter kände jag att jag ville läsa klart. I en del omdömen jag har läst skriver läsare att Smith gör sig så svår att hon slår knut på sig själv. Lite det intrycket har jag nog med. Hon kunde göra berättelsen lättare för läsaren utan att tappa i komplexitet och djup. Jag tror hon skulle vinna på det. Därmed inte sagt att jag inte rekommenderar boken!

fredag, augusti 01, 2008

Escape Pod (red. Steve Eley)

En av de podcaster jag lyssnar trognast på är Escape Pod, som sammanställs av Steve Eley, mannen bakom den osynliga rosa enhörningen. Escape Pod är numera en renodlad science fiction-podcast, men från början innehöll den också fantasynoveller. Dessa finns nu på systerpodcasten Podcastle. En annan systercast är skräckpodcasten Pseudopod. Podcasten uppdateras en gång i veckan (torsdagar), och levererar alltid berättelser av hög kvalitet. Bara en enda gång har jag låtit bli att lyssna klart på ett avsnitt.

En verkligen bra sak med Escape Pod är att de i möjligaste mån skaffar rättigheterna till de SF-noveller som Hugonomineras varje år (jag kan ha fel här - detkan vara Hugonominerade inlästa noveller... Men något sådant i alla fall.)

Jag har förstås favoritepisoder. Först vill jag börja med att rekommendera två noveller som numer skulle hamnat på Podcastle: berättelserna om Squonk, the dragon. Squonk är en drake som redan som litet ägg blev omhändertagen av fågeln Mrs Tweedlechirp. Hon uppfostrar honom till en god fågel (bygg bon, var snäll, inte spruta eld i trädet!). Men en dag vill en tröllkarl flytta in i Squonks träd. Och då börjar det hända grejer! En tid senare återkommer vi till Squonks öden och äventyr, i Squonk the apprentice. Detta är ljust och förtjusande och underbart!

Något som inte är riktigt lika ljust och förtjusande, men absolut fängslande och bekymrande, är den superhjälteserie av Jeffrey R. DeRego, Union Dues, som återger ett möjligt händelseförlopp om människor började utveckla superhjältekrafter. DeRego skapar en värld där människor med särskilda krafter tvångsansluts till The Union, vars propagandamaskin utgörs av serietidningar, och var medlemmar utnyttjas, knäcks och degraderas. Detta är riktigt underbart smutsigt, skitigt, och fult superhjälteberättande! Lyssna!

I juletid har det blivit något av en tradition att Mur Lafferty (jag kommer återkomma till hennes andra projekt) skriver en julberättelse. Nu hittar jag bara en just nu, men den är inte så tokig! Det är en bra tradition!

Något jag personligen uppskattar mycket med den här podcasten är kringsnacket. Eley tvekar inte att bli personlig, han har mer eller mindre regelbundna "Geek Dad Intros" om sin familj, som är väldigt underhållande för oss andra nördar. På podcastens diskussionsforum förs dessutom en kontinuerlig debatt om vad som verkligen är och vad som inte är SF - det ger ett intressant djup till berättelserna, en extra dimension. Den här diskussionen möjliggörs förstås av att Eley väljer ut noveller som inte håller sig inom en specifik genre inom science fiction - det är inte bara alienar, inte bara rymdskepp, inte bara vardagsteknik... Och så vidare. I vilket fall - det mesta är bra, det mesta är underhållande, mycket är tänkvärt, och väldigt lite är dåligt!