Sputnikälskling är inte en vanlig bok. Här utforskar Murakami på nytt gränsen mellan vår värld och andra verkligheter. Han går vidare med möjligheten, som behandlats i såväl Kafka som Fågeln, att människor kan bli halva av någon sorts sorg eller trauma, och helt eller delvis lämna vår värld för en annan. En annan värld, som kanske har ett mer eftertraktansvärt händelseförlopp.
Från Bokbilder |
Sputnikälskling berättas av K, en lärare, som är djupt förälskad i sin väninna Sumire. Sumire är i sin tur förälskad i sin arbetsgivare, den vackra och svala Myu. På en arbetsresa i Grekland försvinner Sumire, efter att ha bekänt sina känslor för Myu. K sätter sig på ett flyg för att hjälpa Myu att leta efter Sumire, men utan resultat. Han får emellertid höra Myus berättelse, en berättelse om hur hon förlorade en del av sig själv, själva den levande delen. Genom en traumatisk upplevelse som bl.a. innebar att hon blev fast i ett pariserhjul över natten, förlorade hon inte bara allt pigment i håret, utan även sin sexlust, förmågan att känna kärlek och kanske också en del av sin livsgnista. Kanske har något liknande hänt Sumire?
Detta är en alldeles ovanligt vacker liten bok. Med "liten" menar jag inget nedvärderande, utan bara att Murakami har skrivit ett par riktiga tegelstenar, och med sina 287 sidor framstår Sputnikälskling som något av en långnovell i jämförelse. Det är ett väldigt lagom format: plotten är långt mindre komplicerad är i Kafka och Fågeln, då de trots allt ganska många händelselinjerna ändå presenteras successivt: det förekommer få fragmentariska tillbakablickar, och det är inte ett flertal händelseförlopp som efter hand konvergerar. Det är med andra ord lite lättare att läsa den här boken: man måste inte hålla ordning på alls lika mycket information och detaljer, utan kan nöja sig med hålla huvudplotten i huvudet.
Jag tycker att den här boken är helt underbar, och kan inte annat än att rekommendera den!