lördag, juli 26, 2008

De osynliga städerna (Italo Calvino)

I en trädgård i orienten sitter Kublai Kahn och samtalar med Marco Polo. Polo berättar för härskaren om alla städer han besökt under sina resor. En efter en benämner han dem (nästan alltid kvinnonamn) och beskriver dem. Städerna befinner sig på olika platser i tid och rum, men ändå på samma plats, i tid och rum. De är olika städer, men ändå samma, varje stad är en avspegling av en annan, varje stad har mer än en dimension, en själ. De kopierar varandra, men inte nödvändigtvis i kronologisk ordning. Och kanske är egentligen alla städer Marco Polo beskriver egentligen beskrivningar av hans älskade Venedig? Kanske är varje stad en reflektion av universum, microkosmos och macrokosmos?

Calvino är en författare som alldeles uppenbart har influerat många andra författare med sin stil och sina idéer. Man kan tex se ganska tydliga spår av De osynliga städerna i Jeanette Wintersons The Passion, och liknande idéer återfinns också i hennes Sexing the Cherry, om än inte lika uttalat.

Detta är en utmärkt bok att läsa på spårvagnen eller om man vill läsa korta små snuttar innan man somnar. Varje stads beskrivning är inte längre än ca 2 sidor, och varje beskrivning är som en liten pärla på ett pärlband.

Inga kommentarer: